HÍREK & ESEMÉNYEK

Blog

Tudnivalók a CSOK Plusz igényléséhez

Lejárt
Tudnivalók a CSOK Plusz igényléséhez
2023. november 30-án megjelent a családok otthonteremtését támogató kedvezményes CSOK Plusz hitelprogramról szóló 518/2023. (XI. 30.) Korm. rendelet.

Az alábbi cikkben összefoglaljuk Önöknek a legfontosabb tudnivalókat a CSOK Plusz igényléséhez.

A CSOK Plusz 2024. január 1-jétől igényelhető legfeljebb 3%-os kamatozású államilag támogatott lakáskölcsön. A CSOK Pluszt azok a házaspárok vehetik igénybe, akik gyermek(ek) vállalását tervezik, vagyis akik újonnan vállalnak gyermeket (a már úton lévő legalább 12 hetes magzatot is ideértve), és akiknél a feleség a kölcsön iránti kérelem benyújtásakor nem töltötte be a 41. életévét. Átmeneti rendelkezésként 2025. december 31. napjáig a 41. életévét betöltött nők is jogosultak lehetnek a CSOK Pluszra, amennyiben igazolják, hogy legalább a 12. hetet betöltött várandósságuk fennáll.

A CSOK Plusz futamideje, maximális összege

A kedvezményes hitel futamideje 10 és 25 év közötti lehet, maximális összege pedig a (vállalt) gyermekek számától függ:
  • egy gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint.
  • két gyermek esetén legfeljebb 30 millió forint.
  • három, vagy annál több gyermek esetén legfeljebb 50 millió forint.
Átmeneti könnyítés: a 2024. január 1. és 2024. március 31. között benyújtott kölcsönkérelmek esetében a 2024. január 1. napját követően, de a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően megszületett gyermeket vállalt gyermekként kell figyelembe venni a lakáskölcsön tekintetében.

A gyermekvállalás teljesítése

Az első gyermek érkezésekor a törlesztést egy évig lehet szüneteltetni. A második gyermek érkezésétől kezdve pedig minden gyermek születésekor 10 millió forintot elengednek a kölcsöntartozásból.

A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő
  • egy gyermek esetén 4 év,
  • két gyermek esetén 8 év,
  • három gyermek esetén 10 év.
A fenti határidőket ingatlan vásárlása esetén a kölcsönszerződés megkötésének időpontjától, építés esetén pedig az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány véglegessé válása napjától kell számítani.

Az ingatlan értékének maximuma és az ingatlan alapterületete

Új feltétel, hogy a kölcsönnel érintett lakásingatlan vételára nem haladhatja meg első közös lakás esetén a 80 millió forintot, egyéb esetekben pedig a 150 millió forintot. Első közös lakásszerzőknek azon házastársak minősülnek, akik a kölcsönkérelem benyújtásakor Magyarország közigazgatási területén nem rendelkeztek mindketten ugyanabban a lakásingatlanban tulajdonjoggal.

A CSOK Pluszt új építésű és használt lakás vásárlására, továbbá házépítésre vagy házbővítésre is igénybe lehet venni, viszont telekvásárlás nem finanszírozható belőle.

A CSOK Pluszból finanszírozott ingatlan hasznos alapterületének el kell érnie:
  • egy gyermek esetén lakásnál a 40 négyzetmétert, családi háznál a 70 négyzetmétert,
  • két gyermek esetén lakásnál az 50 négyzetmétert, családi háznál a 80 négyzetmétert,
  • három vagy több gyermek esetén lakásnál a 60 négyzetmétert, családi háznál a 90 négyzetmétert.
A számításnál minden gyermeket figyelembe kell venni, aki a háztartásban együtt lakik az igénylőkkel, és akiket előre vállalnak. Bővítés esetén legkésőbb a bővítést követően kell megfelelni ezeknek a szabályoknak.

Illetékmentesség

Fontos tudnivaló, hogy a CSOK Plusz lakáskölcsön felhasználásával történő lakásvásárlás esetén a megszerzett lakóingatlan forgalmi értékéből a 80 millió forintot meg nem haladó rész illetékmentes. A vételár ezt meghaladó részére viszont meg kell fizetni a 4 %-os vagyonszerzési illetéket.

Amennyiben ingatlan adásvételi szerződést szeretne kötni, keressen minket bizalommal! Kérjük, vegye fel Irodánkkal a kapcsolatot az
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, vagy a +36 20 266 2988 telefonszámon keresztül!
 
 
Image
Irodnánk 2005 óta a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja

ELÉRHETŐSÉGEK

+ 36 20 266 2988
iroda@drremenyi.hu
1132 Budapest, Csanády utca 18.