HÍREK & ESEMÉNYEK

Blog

ELŐZETES BIZONYÍTÁSI ELJÁRÁS

Lejárt
Az építőiparban gyakori a hibás vagy késedelmes teljesítés, illetve a szavatossági probléma, amely vitát, valamint - egyezség hiányában - gyakran hosszadalmas és költséges pereskedést jelent. A közjegyzők fontos szerepet játszhatnak abban, hogy egy építőipari vitában per nélkül egyezzenek meg a felek. Előzetes bizonyítás keretében a közjegyző elvégezheti mindazon bizonyítási eljárásokat, amelyeket a bíróság is, azaz tanúkat hallgathat meg, szemlét tarthat, okiratot tekinthet meg, vagy igazságügyi szakértőt rendelhet ki.
Az eljárás azért lehet fontos a kérelmezőnek, mert bizonyítékokat szerezhet be egy későbbi (peres) eljárás esetére, vagy éppen egy szükségtelen eljárást előzhet meg vele. Különösen olyan esetekben lehet jelentősége, ahol a bizonyítékok megsemmisülhetnek, megrongálódhatnak vagy eltűnhetnek. Mivel utólag nem mindig lehet megállapítani egy-egy probléma okát, ezért a felek gyakran már a kivitelezés ideje alatt próbálnak bizonyítékot szerezni a maguk álláspontjának alátámasztására. A közjegyző ugyan nem dönt az adott jogvitákban, de azáltal, hogy előzetes bizonyítást rendel el, az így nyert bizonyítékot a kérelmező a bíróság előtt peres eljárásban felhasználhatja. Ezek egy bírósági eljárásban akár döntő jelentőségűek lehetnek, de meg is előzhetik a pereskedést, elérve egy méltányos megegyezést. (Valamint fontos megjegyezni, hogy közjegyzői előzetes bizonyítás esetén – ha az ügyben mégis per indul – a felperes jelentős illetékkedvezményben részesül.)
Amennyiben előzetes bizonyítás keretében kéri a szakértő kirendelését, úgy az ellenérdekű felet meg kell jelölni, akit eljárásba a közjegyző bevon.
Legtöbbször új építésű társasházak és családi házak építésénél történt hibák miatt fordulnak az építtetők vagy a tulajdonosok közjegyzőhöz, de előfordul, hogy személyautóban keletkezett komolyabb kárnál vagy orvosi beavatkozás után kérnek közreműködést.
Többféle eljárást is lehet kezdeményezni közjegyzőnél egy vitás ügyben. Előzetes bizonyítás keretében alkalmazhatók mindazok a bizonyítási eszközök, amelyek a bírósági eljárásban is: egy közjegyző például tarthat helyszíni szemlét vagy okiratokat tekinthet meg. Kirendelhet igazságügyi szakértőt is, aki meg tudja állapítani, mi okozta az adott problémát, például egy penészedést vagy beázást egy újépítésű házban, így a tényeket előidéző, illetve kiváltó okok is feltárhatók a szakértői eljárás alatt. Az előzetes bizonyítás során a közjegyző ugyan nem értékelheti a bizonyítékokat, nem dönthet a felek közötti jogvitákban, azonban az így nyert bizonyítékok, például az igazságügyi szakértői vélemény, a bíróság előtt peres eljárásban felhasználhatóak, akár perdöntőek is lehetnek.
A közjegyző ténytanúsítás keretében leírást, fényképet, videofelvételt készíthet az általa tapasztaltakról, és mindezt közokiratba foglalva tanúsíthatja, hogy az adott pillanatban például elkészült-e már a tető vagy még a falak sem álltak, ami a késedelmes teljesítésnél lehet döntő fontosságú. A közjegyző nem vonhat le következtetést és nem állapíthatja meg azt sem, hogy az adott esemény vagy állapot jogos vagy jogellenes. A közjegyző a tanúsítványban hitelt érdemlően rögzítheti a cselekmény meg-történtének helyét, idejét és módját, illetve a tény fennállását, ennélfogva a ténytanúsítás során a hangsúly valóban a tényszerűségen van. Az is többször előfordul, hogy már a közjegyzői eljárást sem kell lefolytatni, mert annak kezdeményezése elegendő ahhoz, hogy a vétkes fél elismerje a hibáját és az egyezségre törekedjen.
Nem csak az építőipari vitáknál kérik fel a közjegyzőket igazságügyi szakértő kirendelésére vagy előzetes bizonyításra. Például egy nagyértékű gépkocsinál fontos lehet, hogy gyártási hiba, a hiányos karbantartás vagy a nem megfelelő használat miatt ment tönkre a motor, amelynek javítása többmilliós tétel lehet. Egy költséges orvosi kezelés után is szükség lehet közjegyző által kirendelt független igazságügyi szakértőre. Ténytanúsítást is sokféle esetben kérnek a közjegyzőktől, például internetes zaklatásnál, vagy szerzői jog megsértésénél. A közjegyző ilyen esetekben is hitelesen tanúsíthatja például, hogy valóban zaklatnak, fenyegetnek valakit vagy sajátként használták fel más szellemi tulajdonát az interneten.
Irodánk számos esetben látott el - a kérelmező oldalán -  jogi képviseletet előzetes bizonyítási eljárás lefolytatása során.

Amennyiben előzetes bizonyítási eljárás lefolytatásán gondolkozik, kérjük, vegye fel Irodánkkal a kapcsolatot az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen, vagy a +36 20 266 2988 telefonszámon keresztül!
Image
Irodnánk 2005 óta a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja

ELÉRHETŐSÉGEK

+ 36 20 266 2988
iroda@drremenyi.hu
1132 Budapest, Csanády utca 18.